Republikové finále v házené dívek – 2. místo

Historický úspěch v nejstarší školní soutěži. Žákyně ZŠ Zubří získaly na republikovém finále Školského poháru házené stříbro

Ve dnech 15. května až 17. května se v Zubří, pod záštitou ZŠ Zubří, HC Zubří, Lesany Zubří a Zlínského krajského svazu házené, konalo poprvé republikové finále nejstarší školské soutěže, která je nejvíce známá pod názvem Novinářský kalamář. Nově je tento házenkářský turnaj pojmenován jako Školský pohár v házené.

Do Zubří se v tomto termínu sjelo 10 týmů z celé české republiky, které byly plně odhodlány reprezentovat na republikovém finále svůj kraj. Turnaje se mohla zúčastnit všechna děvčata ročníků 2010, 2011 a 2012, která navštěvují danou školu. Než se ale jednotlivé týmy mohly na toto republikové finále přihlásit, bylo třeba se do něj probojovat přes svá krajská kola. Díky výhodě pořadatelství se tak mohly ze Zlínského kraje účastnit dvě školy. ZŠ Křiby Zlín, která do republikového finále postoupila z prvního místa z krajského kola, a také družstvo místní ZŠ Zubří, která se na pořádání republikového finále podílela, a tak dostala možnost se republikového finále také zúčastnit, i když v krajském kole naše děvčata podlehla ZŠ Křiby o pouhé 2 branky.

První den republikového finále byl pouze v duchu příjezdů jednotlivých týmů a při večerní poradě se rozlosovalo všech 10 týmů na dvě herní skupiny. Děvčata ze Zubří byla zařazena do herní skupiny A společně s týmy 31. ZŠ Plzeň, ZŠ Ledeč nad Sázavou, ZŠ Glowackého Praha 8 a ZŠ Měnín. Druhá herní skupina B měla tyto zástupce: ZŠ Křiby Zlín, 1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko, ZŠ Heyrovského Olomouc, ZŠ J. Arbesa Most a ZŠ M. Pujmanové Havířov. Tyto týmy se v herních skupinách utkaly systémem každý s každým. Zároveň také každý tým dostal svého vlastního „průvodce“ z řad místních žáků 9. tříd, který se měl o tým starat po stránkách organizace i provázení týmu městem a turnajem.

Všechny zápasy ve skupině se odehrály nadcházející den, a to ve čtvrtek 16. května. Celý turnaj zahájila místní děvčata proti celku ze 31. ZŠ Plzeň a turnaj završila vítězstvím 18:13. Po konci druhého zápasu čtvrtečního herního dne se konalo v 10 hodin slavnostní zahájení. Během něj došlo k představení všech zúčastněných škol za přítomnosti nejen ředitele místní školy Mgr. Tomáše Randýska, ale také přivítáním účastnic místním starostou Alešem Měrkou. Pozdrav a přání mnoha zdaru připojil nejen manažer Zlínského krajského svazu házené pan Karel Popelka, ale také zlínský krajský trenér Mgr. Jiří Mika, který byl zároveň hlavním pořádajícím celé této akce společně s členkou Zlínského krajského svazu házené Kateřinou Poláškovou.

Po slavnostním zahájení se tak mohlo republikové finále Školského poháru házené rozjet naplno. Druhým soupeřem pro děvčata ze ZŠ Zubří byla ZŠ Ledeč. Tento zápas byl pro děvčata poměrně těžký, ale díky jejich bojovnosti a odhodlání z něj nakonec urvaly alespoň bod díky remíze 14:14. Ve třetím zápase se tým ZŠ Zubří utkal se zástupci Prahy a tento zápas s přehledem ovládl již od prvních minut a s výsledkem 24:16 tak do tabulky herní skupiny A připsal dva body. Poslední zápas ve skupině odehrála děvčata proti družstvu ZŠ Měnín. Ačkoli se jednalo podle předchozích výsledků o slabšího soupeře, bylo třeba tento celek nepodcenit. To, že se děvčata ze ZŠ Měnín nevzdala, ukazovalo po celý první poločas poměrně vyrovnané skóre. Ve druhé půlce ale místní házenkářky ukázaly své herní

dovednosti a vůli poprat se o přední příčky, a tak nakonec zápas s přehledem ukončily vítězně s výsledkem 16:14. Díky všem získaným bodům se tak umístila místní děvčata na prvním místě herní skupiny A, a bylo tedy jisté, že druhý den budou bojovat o medaile.

Závěr celého turnaje byl připsán na pátek 17. května, kdy se tým ZŠ Zubří utkal v prvním zápase celého posledního hracího dne s druhým celkem druhé skupiny, kterým byla ZŠ Křiby Zlín, se kterým se děvčata již setkala v krajském kole. Tento zápas nakonec dopadl kladně pro místní děvčata, která si výsledkem 21:17 zajistila postup do finále. Druhým postupujícím celkem do finále, po vyrovnaném utkání, se nakonec stala děvčata ze ZŠ Milevsko. Finálový zápas byl následně odehrán na závěr posledního hracího dne, a tak měla obě družstva dostatek času nejen na fyzickou, ale i taktickou přípravu na soupeře.

Do finále nastoupila zuberská děvčata velmi dobře. Skóre zápasu se na začátku utkání neustále přiklánělo buď k jednomu, nebo k druhému týmu, ale ke konci poločasu začala místní děvčata na hráčky z Milevska ztrácet, a tak po konci prvního poločasu na tabuli svítil šestibrankový náskok ve prospěch Milevska. Zuberské házenkářky se ale tohoto skóre nezalekly a začaly postupně náskok stahovat. I přes velkou bojovnost a odhodlání se jim nakonec výsledek nepodařilo obrátit na jejich stranu. Po konečném výsledku 21:23 se tak umístila děvčata z místní zuberské školy na krásném druhém místě.

Hned po zápase bylo na děvčatech vidět obrovské zklamání, i když nikdo z nich na začátku turnaje na finálový zápas ani nepomyslel. Při předávání medailí a poháru, které bylo součástí závěrečného ceremoniálu, jehož se účastnil opět i pan starosta Aleš Měrka a ředitel školy Mgr. Tomáš Randýsek, zářil už děvčatům úsměv na tváři.

Součástí závěrečného ceremoniálu bylo i vyhlašování nejlepší hráčky, nejlepší brankářky a nejlepší střelkyně turnaje. Osobní ohodnocení nejlepší hráčky turnaje putovalo do Zlína, ocenění nejlepší brankářky si vysloužily brankářky ze ZŠ Milevsko a ZŠ Křiby Zlín. Ocenění za nejlepší střelkyni získala místní Amálie Cibulcová, která do sítě soupeřů umístila 39 branek.

Závěrem bych ráda ocenila bojovnost, nasazení a odhodlání každé z dívek vložit do jakéhokoli utkání všechno. Žádný zápas děvčata nevypustila a dotáhla jej odhodlaně až do konce. Zároveň na nich byl v každém zápase vidět zápal pro hru a hlavně i nadšení a odhodlání jít po každé šanci a každém balónu. Jmenovitě bych ráda poděkovala Rozálii Piskořové, Martině Snozové, Marice Ulrychové, Sofii Gurášové, Beátě Bolckové, Johaně Krupové, Anně Minarčikové, Marii Riedlové, Amálii Cibulcové, Karolíně Červenkové, Nele Gurášové, Aleně Opálkové a Barboře Kolečkové za skvělé republikové finále, které jsme společně zažily a prožily. Zároveň bych také chtěla poděkovat pomocné trenérce Nikole Šuplerové, která většinu z děvčat trénuje v klubu Lesana Zubří a nabídla se, že při přípravě a zápasech pomůže na lavičce.

Na závěr bych ráda vyzdvihla i skvělou organizaci celého místního republikového finále Školského poháru házené, do jehož organizace se zapojilo nejen město Zubří, ZŠ Zubří a kluby HC Zubří a Lesana Zubří, ale hlavně Zlínský krajský svaz házené, jmenovitě: Kateřina Polášková, Mgr. Jiří Mika a Karel Popelka.

Iva Malinová