AKTUALITY / AKTIVITY,  září

Celorepubliková výzva Pěšky do školy

image_print
 

Každé šesté dítě v Česku trpí obezitou a každé čtvrté je voženo do školy autem. Na tuto skutečnost a také na neúnosnou dopravní situaci před českými školami reaguje 8. ročník zářijové výzvy Pěšky do školy. A my budeme u toho!

V týdnu od 16. do 20. září se naše škola připojí k dalším stovkám škol, které po celé republice vyzvou a podpoří své žáky, pedagogy a jejich rodiče, aby na cestu do školy všichni vyrazili pěšky, na kole nebo linkou autobusové dopravy a automobil nechali odpočívat u svých domů. Jaké to je, to jsme si vyzkoušeli jeden den už na jaře v rámci oslavy Dne Země. Pro naše žáky na 2. stupni to nebyl žádný problém, a tak doufáme, že nejenom oni, ale i jejich mladší spolužáci z 1. stupně zvládnou výzvu na výbornou. Věříme, že s námi do toho půjdou také rodiče i veřejnost a podpoří další naši snahu jít správným směrem k bezpečnějšímu a zdravějšímu prostředí ve škole a v jeho okolí.

Škola se přihlásila do této akce v duchu své dobré tradice jako školy podporující ekologická a environmentální témata, očekáváme dobrovolnou, neřízenou účast dětí, žáků, žákyň a rodičů, resp. všech, kteří svá slova podporují i činy a to po dobu týdne 16. – 20.09.2024. Jedná se o symbolickou, spíše výchovnou a osvětovou akci. Škola očekává odezvu/účast v následujícím smyslu. Žáci/žákyně se po dobu akce budou dopravovat do školy pěšky, pomocí nemotorových dopr. prostředků (kolo, koloběžka, apod.), vybaveni ale ochrannými potřebami a zámkem na zamknutí, po dobu akce bude upraven režim kolárny, aby bylo možno zamknou více kol. Dalším navrhovaným způsobem je hromadná doprava – autobus. Obdobné chování očekává škola hlavně u rodičů/zák. zástupců a to ve výrazném omezení dovozu dětí do školy pomocí automobilů. Věříme, že se nejedná o velké omezení a že tímto reálnou akcí, nikoliv jen stálým mlhavým tlacháním, zapálíme v myslích všech osob zainteresovaných na školním dění správný směr trvale udržitelného rozvoje evropského prostoru.

Vytvořili a podpořili Marek MIkl a Šárka Kocurková